skoljobb.se

Vet du varför himlen är blå och varför bananen är gul?

HannaPedagog

Inte? Det visste inte jag heller för några veckor sedan. Det är först otroligt förvirrande att börja inse färgernas ""egentliga"" färger och hur våglängderna i ljuset bestämmer vad vi ser. Sedan när man börjat förstå ett och annat ser man världen med lite mer fascination är innan!

Åter till frågorna. På dagen ser vi himlen som blå (om det är en klar dag vill säga). Det är för att när ljuset bryts är det de blåa våglängderna som dominerar mest och vi ser blått. Ljuset innehåller ju  många olika färger som vi kan se när en regnbåge uppstår på himlen. Då bryts ljuset och reflekteras genom vattendropparna i luften och vi ser ett spektrum av färger- rött ytterst och lila innerst.

Hur kommer det sig att bananen är gul då? Det finns faktiskt kluriga förklaringar till detta. Vi ser ofta världen i dess komplementfärger! Jo, det är sant.

Ljus kan absorberas (tas upp) av olika material. När ljuset kommer på bananen absorberas blått ljus och rött och grönt ljus reflekteras tillbaka. Vår ögon upplever rött och grönt som gult! Vad är komplementfärgen till blå? Jo gul.

Tänk att färger är så mystiska!